04.

Το Ευρωπαϊκό πρόβειο κρέας: αναπόσπαστο προϊόν της Ευρωπαϊκής διατροφικής κληρονομιάς

Η αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής με τα χαρακτηριστικά των ζώων, αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του πρόβειου κρέατος είναι αποτέλεσμα της διατροφής των ζώων και των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών των περιοχών εκτροφής με την πλούσια βλάστηση και την ποικιλομορφία των φυτών.

Είναι γνωστό πως οι αντιοξειδωτικές ουσίες πολλών αρωματικών φυτών, δίδουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο κρέας και για αυτό τον λόγο γίνονται περιζήτητα από το καταναλωτικό κοινό, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα ζώα που εκτρέφονται στα Ελληνικά νησιά και σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

Το κρέας των προβάτων που διαβιούν στις συνθήκες του γεωγραφικού περιβάλλοντος της ηπειρωτικής και νησιώτικης Ελλάδας είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς θεωρείται από πολλούς εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς, γεγονός που του προσδίδει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Είναι τρυφερό, χυμώδες, με χαρακτηριστικό άρωμα, με ευχάριστη οσμή και γεύση: η ένταση του αρώματος συνδέεται θετικά με το λινολενικό οξύ (C18:3), το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στα ζώα ελεύθερης βοσκής, όπου τα ειδικά αυτά επιζητούμενα χαρακτηριστικά του κρέατος συνδέονται με το έδαφος, τη βλάστηση και το μικροκλίμα της περιοχής.

Είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

Είναι ένα κόκκινο κρέας, αναπόσπαστο συστατικό της διατροφής καθώς είναι αδιαμφισβήτητη πηγή απαραίτητων για τον ανθρώπινο οργανισμό ζωτικών βιταμινών και πρωτεϊνών, πλήρες σε ζωική πρωτεΐνη, αμινοξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και σίδηρο.